Open

Nieuws

08/07/2024

Rijhulpsystemen in nieuw verkochte auto's

Rijhulpsystemen in nieuw verkochte auto's
Vanaf 7 juli 2024 gelden er nieuwe Europese regelgeving voor de autosector, waarbij alle nieuw verkochte auto's verplicht zijn om te zijn uitgerust met een reeks rijhulpsystemen. Deze maatregel is ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten, het aantal verkeersongevallen te verminderen en bestuurders te ondersteunen bij het rijden. Hier volgt een overzicht van de verplichte systemen en hun voordelen.

1. Automatisch Noodremsysteem (AEB)
Het Automatisch Noodremsysteem detecteert mogelijke botsingen en grijpt in als de bestuurder niet snel genoeg reageert. Dit systeem kan de remmen automatisch activeren om een ongeval te voorkomen of de impact te verminderen.

2. Intelligente Snelheidsassistentie (ISA)
De Intelligente Snelheidsassistentie helpt bestuurders om de geldende snelheidslimieten na te leven. Dit systeem gebruikt verkeersbordherkenning en GPS-gegevens om de bestuurder te waarschuwen en kan indien nodig de snelheid van het voertuig aanpassen.

3. Rijstrookassistentie
Rijstrookassistentie helpt de bestuurder om binnen de rijstrook te blijven. Dit systeem waarschuwt bij onbedoeld verlaten van de rijstrook en kan in sommige gevallen automatisch stuurcorrecties uitvoeren om het voertuig weer in de juiste rijstrook te brengen.

4. Dode Hoek Detectie
Dode Hoek Detectie waarschuwt de bestuurder voor voertuigen die zich in de dode hoek bevinden. Dit vermindert het risico op ongelukken tijdens het wisselen van rijstrook.

5. Achteruitrijcamera
Een achteruitrijcamera biedt een beter zicht op wat zich achter het voertuig bevindt, wat de kans op aanrijdingen tijdens het achteruitrijden verkleint.

6. Vermoeidheidsherkenning
Vermoeidheidsherkenning monitort het rijgedrag van de bestuurder en waarschuwt wanneer er tekenen van vermoeidheid worden gedetecteerd. Dit helpt om ongelukken door vermoeidheid te voorkomen.

7. Event Data Recorder (EDR)
De Event Data Recorder registreert gegevens tijdens een ongeval, zoals snelheid, remgebruik en stuurbewegingen. Deze informatie kan waardevol zijn voor het verbeteren van toekomstige veiligheidsmaatregelen en het analyseren van ongevallen.

Waarom deze systemen?
De introductie van deze verplichte rijhulpsystemen is een stap in de richting van veiliger wegen en minder verkeersslachtoffers. Studies tonen aan dat systemen het aantal ongevallen aanzienlijk kunnen verminderen. Bovendien bieden ze extra gemoedsrust voor bestuurders, wetende dat ze ondersteund worden door deze technologie tijdens hun ritten.

Wat betekent dit voor jou?
Als je overweegt een nieuwe auto aan te schaffen, weet je dat deze is uitgerust met de nieuwste veiligheidsvoorzieningen.

Terug naar overzicht